22 серпня 2023 р. Урядом ухвалене рішення про подовження дії Положення про покладення спецобов’язків (ПСО) на ринку природного газу (постанова КМУ від 19.07.2022 №812 зі змінами) до 15 квітня 2024 року.

Серед іншого уряд ухвалив рішення про призупинення договірного списання коштів з рахунків підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) за несвоєчасну оплату за газ. Та надав можливість 35% коштів, отриманих від споживачів тепла за надані послуги, скеровувати на першочергові потреби ТКЕ.

Однак прийняття змін до положення про ПСО, попри заявлені позитивні зміни, все ж є ризикованим для підприємств критичної інфраструктури.

35% коштів для першочергових потреб ТКЕ насправді не належатимуть підприємствам ТКЕ. Вони акумулюватимуться на єдиних казначейських рахунках. Це означає, що на практиці для здійснення платежів через Державну Казначейську службу України знадобиться щонайменше тиждень. В таких умовах підприємства ТКЕ не зможуть забезпечити оперативну роботу.

Крім того через не повну оплату споживачами за надані комунальні послуги, у підприємств ТКЕ виникає дефіцит коштів для виконання всіх своїх зобов’язань та без фінансової підтримки підприємствам не обійтись.